Postnatale depressie bij vaders

Niet zo bekend is dat 5 tot 10% van papa's na de geboorte van hun eerste kindje te maken kunnen krijgen met depressieve gevoelens. Papa's die een partner hebben met een postnatale depressie hebben zelf 24 - 50% kans om een postnatale depressie te ontwikkelen. Helaas is er voor papa's nog geen (h)erkenning. Er bestaat zelf geen officiële diagnose.
Naar onze mening is er nog steeds een blinde vlek in onze maatschappij. Er wordt weinig aandacht besteed aan de papa's. In het hele zwangerschapsproces wordt er weinig tot geen aandacht gegeven aan het vaderschap. We weten dat papa de steunfiguur is van mama en baby. Dankzij hem blijft het gezin overeind de eerste weken / maanden.
Papa's worden vaak (onbewust) genegeerd in de arbeidskamer. Hij krijgt weinig tot geen ondersteuning en weet vaak niet wat hij kan of mag doen om zijn vrouw te ondersteunen. Er wordt wel extra ingezet op papa's tijdens de prenatale lessen, daar worden papa's klaargestoomd voor de bevalling. We weten dat papa's tijdens de bevalling vaak vergeten wat ze toen in de lessen hebben geleerd.

Lees het artikel Postnatale depressie bij papa's bij onze media.

Postnatale depressie bij vaders